Τέλος υποστήριξης για εκδόσεις CS-Cart πριν από την 4.12.x από 1η Ιανουαρίου 2024

Θα θελαμε να ενημερώσουμε σχετικά με μια επερχόμενη ενημέρωση της Πολιτικής Υποστήριξης Έκδοσης από την CS-Cart, η οποία θα επηρεάσει την υποστήριξη για παλαιότερες εκδόσεις του λογισμικού και συγκεκριμένα, εκδόσεις πριν από την έκδοση 4.12.x.

 

Γιατί η αλλαγή;

Σκεφτείτε το λογισμικό CS-Cart σαν ένα αυτοκίνητο. Όταν παίρνετε για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο, λειτουργεί εξαιρετικά και λαμβάνετε τακτική συντήρηση και ενημερώσεις στο υλικολογισμικό του που βελτιώνουν την απόδοση, την ασφάλεια και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσετε το παλαιότερο αυτοκίνητο να λειτουργεί ομαλά και με ασφάλεια επειδή:

Ασφάλεια: Ακριβώς όπως τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός αυτοκινήτου είναι ξεπερασμένα, οι παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού μπορεί να έχουν ευπάθειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, καθιστώντας τις επιρρεπείς σε κινδύνους ασφαλείας.

Αποτελεσματικότητα: Η διατήρηση πολλών παλαιότερων εκδόσεων είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις πολλά παλιά αυτοκίνητα σε λειτουργία. Απαιτείται χρόνος από την παροχή άμεσης και αποτελεσματικής υποστήριξης, διορθώσεων σφαλμάτων και ενημερώσεων για να διασφαλιστεί μια πιο ομαλή εμπειρία χρήστη.

Καινοτομία: Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην εισαγωγή νέων, συναρπαστικών χαρακτηριστικών, όπως η κυκλοφορία νέων μοντέλων αυτοκινήτων με προηγμένες δυνατότητες. Ο εξορθολογισμός της υποστήριξης μας επιτρέπει να αφιερώνουμε περισσότερη ενέργεια στην καινοτομία.

Συμβατότητα: Τα παλαιότερα αυτοκίνητα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμβατότητας με νεότερα ανταλλακτικά και τεχνολογίες, γεγονός που περιπλέκει τις επισκευές και την προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές ανάγκες και περιβάλλοντα. Ομοίως, οι παλαιότερες εκδόσεις CS-Cart ενδέχεται να μην λειτουργούν καλά με το πιο πρόσφατο περιβάλλον διακομιστή και τις υπηρεσίες τρίτων. Η εστίαση στις πιο πρόσφατες εκδόσεις διασφαλίζει ότι το CS-Cart παραμένει ενημερωμένο με το διαρκώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο.

 

Τι θα αλλάξει

▪ Δεν θα υπάρχει υποστήριξη για παλαιότερες εκδόσεις εκτός από βοήθεια με τη διαδικασία αναβάθμισης από την 1η Ιανουαρίου 2024
▪ Δεν θα υπάρχουν επιδιορθώσεις ασφαλείας για εκδόσεις πριν από το 4.12.x από την 1η Ιουλίου 2024
▪ Από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα υποστηρίζονται εκδόσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια. 

 

Εάν η έκδοσή σας δεν υποστηρίζεται πλέον υπάρχουν δύο επιλογές:

▪ Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε την τρέχουσα έκδοση χωρίς ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και υποστήριξη.

- Πλεονεκτήματα: Δουλεύετε ως συνήθως, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.
- Μειονεκτήματα: Υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία φιλοξενίας να απενεργοποιήσει τις παρωχημένες εκδόσεις PHP, καθιστώντας τον ιστότοπό σας μη λειτουργικό, οι ενσωματώσεις με υπηρεσίες τρίτων θα καταστούν παρωχημένες ή θα ανακαλυφθούν νέα ζητήματα ασφαλείας.

 

▪ Αναβάθμιση στις υποστηριζόμενες εκδόσεις

- Πλεονεκτήματα: Θα χρησιμοποιήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του CS-Cart με όλες τις ενσωματώσεις, τις νέες δυνατότητες, τις ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και την υποστήριξη.
- Μειονεκτήματα: Απαιτεί κάποιο χρονο και κόστος

 

Εάν χρειάζεστε βοήθεια με την αναβάθμιση, επικοινωνήστε με την ομάδα υποστήριξής μας στο  email Support@dvs.gr

 

FAQ - Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

1. Τι να κάνω εάν το κατάστημά μου εχει πολυ custom κωδικα;

Μπoρούμε να σας βοηθήσουμε να μεταφέρετε όλες τις τροποποιήσεις σας στην πιο πρόσφατη έκδοση.  Ακομη και custom κωδικα μπρούμε να τον μεταφέρουμε ή μετατρέψουμε σε Addon ωστε να έχετε στο μέλον ευκολότερη μετάβαση σε νέες εκδόσεις.

 

2. Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα κινδύνων ασφαλείας που σχετίζονται με τη χρήση παλαιότερων εκδόσεων;

Μπορεί να υπάρχουν διάφορα ζητήματα με τις ενσωματώσεις και την ασφάλεια των υπηρεσιών πληρωμής και αποστολής. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2023, κλείσαμε μια ευπάθεια ασφαλείας για την έκδοση 4.3.1 και νεότερη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης, αν και δεν υπήρχαν περιπτώσεις χρήσης χάρη σε μια γρήγορη έκδοση ενημέρωσης κώδικα.

Επίσης η χρήση παλαιότερων εκδόσεων PHP στη φιλοξενία είναι ενα σοβαρό θέμα στην ασφάλεια αλλά και την ταχύτητα του καταστήματος σας. Καταστήματα με παλαιότερη έκδοση PHP διατρέχουν μεγάλους κινδύνους ασφαλείας, αλλά επίσης και ο ίδιος ο σερβερ που τα φιλοξενεί. Έτσι πολλές εταιρίας φιλοξενίας σταματάνε τη διάθεση παλαιότερων εκδόσεων PHP και έτσι τα καταστήματα πρέπει είτε να αναβαθμίσουν σε μία έκδοση CS-Cart που να υποστηρίζει νεότερες εκδόσεις PHP ή να αλλάξει παροχό φιλοξενίας σε κάποιον που να διαθέτει παλαιότερες εκδόσεις PHP.

Ενδεικτικά οι εδόσεις CS-Cart και η υποστηριζόμενη από αυτές έκδοση PHP:

  • Η PHP 7.1 υποστηρίζεται από το CS-Cart/Multi-Vendor 4.6.1.
  • Η PHP 7.2 υποστηρίζεται από το CS-Cart/Multi-Vendor 4.7.2.
  • Η PHP 7.3 υποστηρίζεται από το CS-Cart/Multi-Vendor 4.11.1.
  • Η PHP 7.4 υποστηρίζεται από το CS-Cart/Multi-Vendor 4.12.1.
  • Η PHP 8.0 υποστηρίζεται από το CS-Cart/Multi-Vendor 4.15.1.
  • Η PHP 8.1 υποστηρίζεται από το CS-Cart/Multi-Vendor 4.17.1.

Εκδόσεις πριν την PHP 7.1 όπως PHP 7.0, PHP 5.6 PHP 5.4 θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένες και πρέπει να αποφευγονται. Ήδη οι έκδοσεις πριν την PHP 8.0 δεν δέχονται καμία επισημη ανανεωση και πλέον γίνονται κατα αναγκη μονο παρεμβασιες ασφαλείας (security Fixes) και αυτό μόνο μεχρι τον 1/2024.

Αυτες οι εκδόσεις 7.1, 7.2, 7.3 και 7.4 θεωρούνται επισήμως End of Life από τον κατασκευαστή της PHP (https://www.php.net/supported-versions.php) .

Και οπως αναφέρει ο ίδιος ο κατασκευαστής τους: "End of Life : Μια κυκλοφορία που δεν υποστηρίζεται πλέον. Οι χρήστες αυτής της έκδοσης θα πρέπει να αναβαθμίσουν το συντομότερο δυνατό, καθώς ενδέχεται να εκτεθούν σε ευπάθειες ασφαλείας που δεν έχουν επιδιορθωθεί."

 

3. Πώς ο εξορθολογισμός της υποστήριξης οδηγεί σε καλύτερη αποτελεσματικότητα και καινοτομία; Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Με τον εξορθολογισμό της υποστήριξης, είμαστε σε θέση να επικεντρώσουμε τους πόρους μας σε βελτιώσεις και αναμενόμενες λειτουργίες και να τις απελευθερώσουμε πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, τώρα εστιάζουμε την ενέργειά μας στην ανακατασκευή ολόκληρου του Πίνακα Διαχειριστή για να το κάνουμε πιο βολικό και πιο εύκολο στη χρήση, σύμφωνα με τις τάσεις και τις προσδοκίες των χρηστών. Και με τον εξορθολογισμό των λειτουργιών μας, θα είμαστε σε θέση να το απελευθερώσουμε πιο γρήγορα.

 

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκτεταμένη μεταβατική περίοδο;

Την 1η Ιανουαρίου 2024, θα διακόψουμε την υποστήριξη για όλες τις εκδόσεις CS-Cart κάτω των 4.12.x. Για εκδόσεις από 4.0.x έως 4.12.x, θα συνεχίσουμε τη συντήρηση ασφαλείας έως την 1η Ιουλίου 2024 και στη συνέχεια θα διακόψουμε επίσης την υποστήριξη.

 

5. Τι είδους Υπηρεσία Μεταφοράς σε νέα Έκδοση θα προσφερθεί; 

Ενημερώνουμε το CS-Cart σας στην πιο πρόσφατη έκδοση που είναι διαθέσιμη κάνοντας και ανανέωση τηας άδειας  σας. Αρχικά, διενεργούμε όλες τις εργασίες, σε μια δοκιμαστική εγκατάσταση σε ενα υποφάκελο ή subdomain για να αποφύγουμε απροσδόκητες βλάβες ή οχλήσεις στο LIve κατάστημα. Ενημερώνουμε επίσης όλα τα πρόσθετα που μπορούν να ενημερωθούν. Επιπλέον μπρούμε να κανουμε και ενα ανασχεδιασμό με ενα πιο μοντερνο και φιλικο Theme. Στη συνέχεια ελέγχουμε μαζι αν όλα λειτουργούν καλά μετά την ενημέρωση. Εφόσον όλα είναι εντάξει προχωράμε στην αλλαγή σε live  και παρακολοθούμε/ διορθωνουμε τυχον μικροπροβλήματα που θα εμφανιστούν κατά την καθημερινή χρήση τις πρώτες μέρες ειδικά.

 

6. Ποια βήματα μπορώ να κάνω για να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση στην πιο πρόσφατη έκδοση;

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα από την πλευρά σας. Απλώς επικοινωνήστε με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας και θα σας καθοδηγήσουν. Θα χρειαστεί μονο να ενημερώσετε για το Domain σας ή τον αριθμό της άδειας CS-Cart .

 

7. Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανά ζητήματα συμβατότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίσω κατά τη μετάβαση στην πιο πρόσφατη έκδοση;

Το κύριο πρόβλημα είναι η πιθανή ασυμβατότητα με πρόσθετα και Themes τρίτων. Μπορείτε να διορθώσετε τέτοια προβλήματα ενημερώνοντας αυτές τις εφαρμογές. Εάν έχετε τροποποιήσει τον πυρήνα CS-Cart, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε ξανά τις αλλαγές σας για να τις κάνετε συμβατές με την πιο πρόσφατη έκδοση. Ομως αυτο ειναι μια τακτική που πρεπει να αποφευγεται. Μονο σε πολυ ιδιαίτερες περιπτωσεις επιβάλεται κατι τετοιο.

 

8. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι κατάρτισης για να μας βοηθήσουν με την καμπύλη μάθησης στη νέα έκδοση;

Φυσικά, μπορείτε να εξοικειωθείτε με την πιο πρόσφατη έκδοση παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube και διαβάζοντας την τεκμηρίωση.

 

9. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσω με την ομάδα υποστήριξής σας εάν έχω ερωτήσεις ή χρειάζομαι βοήθεια;

Ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας είναι να μας στείλετε μηνύματα στο  email Support@dvs.gr